TUT_3D_Infografik.jpg

 

Ágyak A három nagy ágyat, amelyek szokatlan állati mintázattal rendelkeznek (víziló, tehén és oroszlán), használták a király mumifikációja során. A halott uralkodót az istennő ágyán fektették, különféle rituálék kíséretében, újjászületésének és örök életének biztosítása érdekében.

 

Folyosó Tizenhat lépcső vezetett az első falhoz, ami elzárta az utat a folyosóhoz. Miután megtisztították a törmelékektől az utat, Howard Carter és Lord Carnarvon 1922. november 26-án itt nyitotta meg a második lezáró falat. Carter „csodálatos dolgokat” és „mindenütt az arany csillogását” látta.

 

Hajók A sírkamrából származó számtalan modellcsónak célja, hogy Tutanhamon szállítóeszközeként szolgáljon az alvilágban. Az egyiptomiak úgy képzelték el, hogy a másvilág hasonló az övékéhez: virágzó kertek és mezők, amelyeken egy hatalmas folyó áramlik. A királynak minden alkalomra volt megfelelő hajója a sírjában, az ételeket szállító egyszerű szállítócsónakoktól, az utazó hajókig és barbekerekig, amelyekkel a király kísérhette az isteneket a túlvilágon.

 

Anubis Az Anubis szentély a kincstár közepén áll, őrizve a szarkofágot. A lenyűgöző és elegáns fekete sakál éber, szúrt fülekkel fekszik az arany szentélyén, amely ékszereket és alabástrás bélkészleteket tartalmaz. Anubis istent a temetők uraként és a balzsamozók védőistenségének tartották.

 

Kanópuszedény Az egyiptomiak számára elengedhetetlen az elhunyt egész testének megőrzése annak érdekében, hogy az utóéletben élhessen. A mumifikáció során a belső szerveket eltávolították, kiszárították és kötszerekbe csomagolták. Tutanhamon szerveit miniatűr koporsókba helyezték, amelyeket egy alabástrás szentélybe tettek. Ezek az úgynevezett lánctalpas szentélyek egy aranyozott fa szentélyben álltak, amelyet a halál négy istennőjének szobrai díszítettek.

 

Mellékkamra A víziló istennőt ábrázoló bal oldali ágy alatt Carter egy kicsi, szabálytalan, fallal körülvett lyukat talált, amely a mellékkamrához vezetett. A lyukat sírrablók készítették, akik feltehetően röviddel az eltemetés után betörtek a sírba, de a sírőrök megzavarták őket. Ebben a kamrában a rablásoknak katasztrofális következményei voltak.

 

Őrszobrok A király két szobra őrzi a temetkezési hely bejáratát. Mindkettő pontosan olyan magas, mint a királyi múmia, és a halott királyt és az ő „Ka” -ját (egyiptomiul életerő) képviseli. Hasonló figurák és szobrok maradványait találtak más egyiptomi királyi sírokban is.

 

Ereklyetartó Négy hatalmas, egymásba ágyazott szentélyt helyeztek el védőburkolatként a király szarkofágja körül. A legnagyobb szentély (5 m-től 3,20 m-ig) majdnem teljesen kitöltötte a sírkamrát. Mindegyik szentély aranyozott, vallási szövegekkel és képekkel volt díszítve. A legbelső koporsó szilárd aranyból készült és súlya 110,4 kg! Ha abban az időben egy szokásos iparos egy ilyen koporsót akart vásárolni, akkor mintegy 35 000 havi jövedelmet kellett volna fizetnie érte.

 

A halottak birodalmába vezető út A temetkezési kamra falfestményei azt mutatják, hogy Tutanhamont örömmel fogadják az istenek a temetése után. Hathor, az ég istennője, Anubis, a sakálfejes balzsamolás istene, és Osiris, a halottak istene, összegyűltek, hogy a királyt elkísérjék a túlvilágon.

 

A sírkamra A sírkamra területe 6,40 m x 4 m, a falak magassága 3,60 m. Az egész sír mérete túl kicsi ahhoz, hogy királyi sír legyen, ezért valószínűleg „sürgősségi megoldásként” építették fel a fiatal király hirtelen halála után.
king-tut-anubis-statue
Tut-Madrid-Opening2
king-tut-golden-mummy-cases-02
king-tut-golden-mummy-cases-04