A KIÁLLÍTÁS

 

A TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás életre szóló élményt és betekintést kínál Önnek az ókori Egyiptomot kutató régészet világába. Induljon el erre a fantasztikus utazásra, és fedezze fel a fáraó sírkamráit és kincseit, pontosan úgy, ahogy Howard Carter 1922-ben tette.
Majdnem 100 évvel a szenzációs feltárás után, a TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás egyedi módon mutatja be a felfedezés történetét. 2000 nm2-en több, mint 1000 kiállítási tárgy, grafika, videók, és ingyenes audioguide várja a látogatókat egy olyan kiállításon, amit már több, mint 6 millióan néztek meg, miközben bejárta Zürichet, Dublint, Brüsszelt, Madridot, Szöult és Párizst.
„Most először Tutanhamon sírjának felfedezése óta, ez az a kiállítás, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy újra felfedezzék a kincseket és a temetkezési tárgyakat olyan elrendezésben, ahogyan azokra rátaláltak 1922-ben.”
(Dr Wilfried Seipel, egyiptológus és a Bécsi Szépművészeti múzeum volt igazgatója)

HOWARD CARTER – RÉGÉSZ, MŰVÉSZ ÉS A SZENZÁCIÓS LELET FELFEDEZŐJE

Howard Carter életrajza igazán különlegesnek számít a régészek között. Tehetséges művészként 17 éves korában már a közép-egyiptomi sírok gazdagon festett falainak másolásával foglalkozott az Egyiptomi Kutatási Alap (Egypt Exploration Found) megbízásából. Hamarosan saját ásatásokba fogott tanára, Flinders Petrie útmutatásai alapján.

“CSODÁLATOS DOLGOKAT LÁTOK.”

HOWARD CARTER, 1922

1900-ban a fiatal, tehetséges archeológus az Egyiptomi Örökségvédelmi Szolgálat (Egyptian Antiquities Service) munkatársává lépett elő. Azonban pár évvel később ittas turistákkal felmerülő konfliktusa vetett véget sikeresen induló karrierjének. 1909-ben megkezdődött Howard Carter együttműködése Lord Carnarvonnal. Carter végül egy nagyon különleges projekt megkezdésére beszélte rá a lordot:

az elfeledett fáraó, Tutanhamon sírjának felkutatása a Királyok Völgyében.

Lord Carnarvon öt éven át finanszírozta a vállalkozást, de a siker elmaradt.
Az utolsó ásatási időszakban, 1922 novemberében azonban végre Carter mellé szegődött a szerencse, és bemutatta az elképedt világnak szenzációs felfedezését. Ezzel a sajtó példátlan intenzitású érdeklődését váltotta ki, és igazi Tutanhamon lázat, amely befolyást gyakorolt az aranykornak számító húszas évekre.

Egyedülálló, különleges kiállítás a régész életéről.

A Howard Carter jelentős felfedezéséről szóló TUTANHAMON – REJTÉLYE ÉS KINCSEI kiállítást most egy különleges tárlat egészíti ki, amely a felfedező régész életét mutatja be. Jelentős dokumentumokat mutatnak be az archeológus által festett pompás vízfestmények mellett, amelyek hihetetlenül élethű másolási technológiával készültek. A „Carter teremben” megtekinthető képek és dokumentumok közül sokat még soha nem láthattak más múzeumokban.

 

Tutanhamon Kr. e. 1332-ben lépett trónra 9 éves korában a XVIII. dinasztia egyik utolsó uralkodójaként. Apja az eretnek Ehnaton fáraó volt; anyja neve továbbra sem ismert. A legújabb kutatások szerint a fiatal fáraó komoly betegségekben szenvedett. Uralkodása egyik legjelentősebb vívmánya az volt, hogy megtagadta apja radikális vallási reformjait, amelyek destabilizálták az országot.

Halála máig rejtély.

Tutanhamon kilenc évig ült a trónon, mielőtt valószínűleg egy nyílt térdsérülés elfertőződése miatt halt meg. 

TUTANHAMON – A FÁRAÓ ÉS KORA

king-tut-golden-figures-03.jpg

 

Egyiptom lenyűgöző művészeti alkotásairól szóló kiállítások már sok éve nagy népszerűségnek örvendenek. A TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás célja új trend kitűzése: a látogatók átélhetik egy izgalmas ásatás történetének élményét. Azonban ez a célkitűzés megint korlátokba ütközik: az érzékeny eredeti tárgyakat, amelyek állagmegóvást igényelnek, nem lehet és nem is kell összetett kiállítási helyszíneken bemutatni.

SZAKÉRTŐ KEZEK ÁLTAL KÉSZÍTETT MÁSOLATOK

king-tut-canopic-shrine
king-tut-golden-mummy-cases-01
king-tut-golden-mummy-cases-03
king-tut-children-interacting-with-mummy
IMG_6240_print_maxsize_300DPI_AdobeRGB

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/7
tutanchamon_zavreno4-2.png